Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.05.2010 13:04 - Геноцидът над Българите извършен от Руският Княз Светослав през 968-971
Автор: dessko Категория: История   
Прочетен: 4335 Коментари: 9 Гласове:
2



Днес в историята ни има един кратък период за който не се говори никак. А той определя съдбата ни за следващите 200 години. Естествено - той е неудобен. Неудобен заради изобличителният характер на историята спрямо нашите "братушки", който не се спират от някакво "братство", да избиват българи заплатени от ромеиски пари. За тези три години Българската област Мизия е поставена на колене заради недалновиден владетел, секти, но най вече заради огромният хъс на нашите врагове тук да няма българи... И пак Българите успяват да запазят своята държавност още около половин век преди и последната българска съпротива да падне, заради предателска ръка. Но всъщност кой е този Княз Светослав? Кой му плаща да дойде тук? Кой го мотивира да избива българите в всяка от 80-те крепости на българите, които е обсадил? 
Историята на събитията относно походите на Светослав се предава най вече от Историята на Лъв Дякон, но отделни сведения се намират и в други византийски хроники...

Никифор изпратил пратеници при княза на Русия Светослав като го подтиквал срещу Българите... И тъй руска войска потеглила на поход срещу страната им и опустошила голяма част от страната им, и откарала безбройна плячка. и на следващата година русите нанесли на българските земи злини, не по-малки от предишните. И русите като подчинили под властта си българският народ, страната им и предводителите на народа Борис и Роман, забравили вече своята земя и искали да останат там, като владеят страната.

/Йоан Зонара

Зонара ни дава един по общ поглед над събитията очевидно поради факта че не е съвременник на събитията и вероятно е преписвал от друг източник.  
Ето и извадка от "история" на Лъв Дякон:

Патриций Калокир, изпратен при тавро-скитите [русите] по царска воля, пристигнал в Скития [Киевска Русия]. Той се сприятелил с предводителя на таврите, подкупил го с подаръци, очаровал го с примамливи обещания (цялото скитско племе е извънредно алчно и податливо на обещания за подаръци и подкупи) и го склонил да потегли с голяма войска срещу мизите [българите]. Калокир му предложил, като победи мизите, да завоюва страната им и да я притежава като свое собствено владение, но [Светослав] да му помогне срещу ромеите, за да получи (върховната власт в ромейската държава.
При това обещал да му даде от царската хазна големи и неизброими съкровища. Като чул тези думи, Светослав (така го наричали таврите [русите]) не бил в състояние да удържи порива си. Обзет от надежди за богатство, той мечтаел да завладее страната на мизите При това като човек пламенен и смел, силен и решителен той привлякъл цялата младеж на таврите за този поход. И тъй той събрал войска от шестдесет хиляди храбри войници, без наемниците, и тръгнал срещу мизите заедно с патриций Калокир, с когото се сближили чрез приятелство като с роден брат. Щом преплувал Истър и вече се готвел да слезе на брега, мизите разбрали какво става, събрали войска от около тридесет хиляди души и се опълчили срещу него. Обаче таврите стремително се спуснали от лодките и с издадени напред щитове и с извадени мечове започнали от всички страни да избиват мизите. А мизите, като не могли да понесат дори и първия напор, се обърнали в бягство и безславно се затворили в Доростол (яка мизийска [българска] крепост). Казват, че в това (време вождът на мизите Петър, боголюбив и достопочтен мъж, опечален от неочакваното бягство, получил апоплектичен удар и като преживял още малко време след това, напуснал този свят. Но това нещо се случило в Мизия по-късно.”

Смъртта на "боголюбивият" но лош дипломат Цар Петър, който сключвайки анти-византийски съюз с унгарците на лоши основи, дава предпоставка за руските нашествия в България. Факт е също че Петър научава за походът на Светослав чак когато пада и "последната крепост на Истъра", което говори за неговата осведоменост и далновидност.
След като Княз Светослав покорил Мизия, той забравил съюза си с Византийците и потеглил към Константинопол. Това му деиствие е продиктувано от многовековната руска мечта Константинопол да е руски(а България да я няма). По пътя той избивал местното население, което оказвало съпротива. Много българи намерили героично смъртта си, докато се отбранявали от пълчищата на руските варвари. Лъв Дякон споменава следното:

"разказват че като превзел района на Филипопол, той жестоко и безчовечно набил на кол двадесет хиляди души от заловените в града. По този начин уплашил всички противници и ги усмирил"

Какъв удар по българската демография е било избиването на 20 000 души може всеки да прецени сам, когато си спомни че царството на Симеон обхващащо дефакто Влашко, Трансилвания, Молдова и целите балкани без Солун, Константинопол, и Южна Гърция, е имало само между 2 и 2.5 милиона души.

И наистина, бих могъл без никакво затруднение да ви описвам битките между младият Цимисхий, и Светослав... Бих могъл и да ви дам описанието на лодките еднодръвки на Русите, с който търсели храна докато били обсадени в Дръстър, но дали това е най важното? С това нека ви занимават Историците. За нас българите е по-важно друго. Че освен тези 20 000 българи набити на Кол в Пловдив, Княз Светослав съзнателно избива елита на България за ВТОРИ път след покръстването. Но докато Борис 1 избива 52 боляри, то Княз Светослав избива 300 наши благородници.

Докато траела обсадата на Дръстър: "Светослав дълго време размишлявал и съобразил че ако мизите се присъединят към ромеите, неговите работи не ще свършат добре. Той събрал около 300 души мизи, които се отличавали по род и влияние, и извършил върху тях жестоко и безчовечно деяние, като погубил всички, а много други оковал в вериги и заключил в тъмница"

Днес в учебниците ни пише че имало равноправен анти-византийски съюз, между българи и руси... Да - това пише там, а Лъв Дякон сигурно е "таен български шпионин - ревизионист", и такова клане не е имало... Но това само историята ще отсъди. Русофилската политка на България не може да заличи страници от историята ни! Ние българите помним страшният геноцид на Светослав над Българите.

Месеци по-късно Светослав последва съдбата на Никифор, като главата му била отсечена, от печенешкият Хан Куря, както ни свидетелства "Повест Времених Лет". А днес Светослав е национален герой в Русия... За Хан Куря се правят руски анимационни филми, в който е лошият герой... А за геноцидът над българите... всичко се забравя. Пуста му история... защо ни спомняш ти, така укорително че сме били клани от днешните ни "братушки"?
***Из: http://samoistina.com/2/rusgenocid.htm


Тагове:   княз,   Над,


Гласувай:
2



1. panazea - Княз Светослав е син на руския княз Игор и българската княгиня Мария,наричана Олга!
20.05.2010 14:03
Той идва с войски в България и иска да обедини бащиното си и майчино наследство! Да направи столица в град на остров на Дунава - Преславец.
Имал е договор с цар Петър за общи действие срещу Византия!
Цар Петър , син на византийка и женен за византийка се отметнал и тогава Светослав жестоко си отмъстил на предателите!
Аз не го оправдавам , само обяснявам защо!
Цар Петър е най-неуспешният цар на България , под византийско влияние и не е случайно ,че Бългяария пада под иго точно по негово време!
Тогава битката за България повеждат Комитопулите - Самуил и братята му!
Кой е по-българин ?
На Светослав майка му е българката християнка Олга , която занася в Киевска Рус буквите/глаголицата/ , книгите преведени на български и християнството. Строи църкви в Киев и нов град Псков , по подобие на родния си град Плисков.
След смъртта на Светослав, убит при отстъпление с гръцки огън ,когато плавал по ръкавите на Днепър с дървени лодки, Олга кара своя внук Владимир да направи християнството държавна религия!
На Петър майка му е византийка и той е марионетка на византийците!
На Самуил майка му Рипсимия е арменка.
http://historybg.hit.bg/chapter8.htm
цитирай
2. iuliuscaesar - Здрасти Десско. аз имам някои за...
20.05.2010 23:42
Здрасти Десско. аз имам някои забележки:
1.Съюзът с маджарите е необходим, тъй като по това време те са страшна сила и по всичко личи, че Петър не е могъл да удържа набезите им. За това той сключва споразумение и им дава свободен достъп до Византия. Разбира се те грабят и нашите земи, но в по - малка степен. Иначе преди да сключи този съюз Петър иска помощ от Византия срещу маджарите, но тя му е отказана. За това считам, че постъпил правилно. Вярно е че после сметката излиза крива.
2. нападението на Светослав над Константинопол, няма как да е причинено от многовековната мечта на русите да го завземат. Хронологически не се връзва, но предполагам че просто е грешка при изказа.
цитирай
3. iuliuscaesar - 3. съмнявам се че са избити 20 000 ...
20.05.2010 23:43
3.съмнявам се че са избити 20 000 души в Пловдив. По принци винаги се преувеличава от ср. автори, а и не мисля че по това време Пловдив е бил толкова голя по население.
цитирай
4. iuliuscaesar - Панацея - Това че Олга е българка е ...
20.05.2010 23:45
Панацея - Това че Олга е българка е недоказуемо, а оправданията за действията на Светослав още повече. В изворите няма и намек за искане на бащиното наследство. ако беше така това задължително щеше да бъде споменато защото е сериозна претенция.
цитирай
5. dessko - до юли
21.05.2010 08:26
1.За Пловдив може да се поспори-той е голям град и притегателен център тогава от размерите на Средец-затова предполагам че е бил към 25-30 000 население.
Например за да разбие Маджарите Борис събира народното опълчение на Преслав-някой историци смятат,че населението в областта на Преслав е било някъде към 250 000,макар самият Преслав да не е чак толкова голям.
2.Маджарите не са били чак такава сила тогава-просто Симеон зает с войните си с Византия ги подценява и те завземат много български територии под управлението на комита Салан.Иначе България по времето на Петър не е била толкова единна-затова Петър не е имал силата да се справи с тях.Както знаем след бунта на боилите по времето на Борис отвъд дунавска България си е била нещо като отделна държава,тъй като царете не са могли да наложат напълно властта си там-затова и Салан е оставен на произвола на съдбата от Симеон-и комитупул Унгвар(дн.Ужгород) заедно със самия комитул-Унгар(Охондор Булгар) пада под Маджарска власт,а Салан бяга в Никопол.
За Олга има няколко средновековни хроники,които говорят за българското и потекло от дунавска България-макар,че повечето средновековни руски са унищожени при Иван Грозни,а делото му завършва панславистката немкинята Екатерина.Както знаеш има пълно разминаване между Византийските и по късните руски.(За по късните киевски князе се знае,че са с почти български произход поради многото династични бракове с вложко-български принцеси)
цитирай
6. samorasla - За нашествието на Светослав
07.11.2010 07:50
За нашествието на Светослав споменава и Николай Райнов, разказвайки за богомилите и богомилството.
" 325. В 967 г. Никифор Фока изпрати патриция Калокир, син на Херсонския преторий, при руския княз Светослав с поръка да го убеди в съюзничество срещу България.
Уверен в силата на парите, той изпрати заедно с Калокира 15 кантаря злато - за подкуп на князете. Същевременно им обеща богата плячка, грабежи, моми и роби.

326. Когато Никита Странник научи това намерение на императора от Боян, той рязко протестира пред него и го нарече варварин и изменник на правдата. Разгневен, Никифор го съсече още тогава с ножа си. Това стана на 12 декември 967 година.
327. А през февруари русите минаха Дунава. Петър изпрати голяма войска , но те я разбиха отведнъж и тя отстъпи и се затвори в Доростол.
При слуха за това поражение цар Петър падна от удар.
328. Дивата орда на Светослав влезе без съпротива в Блгария и почна своите безчовечни обноски с мирния народ. Летописците ни дават поразителни картини на варварството : русите забиваха гвоздеи в
черепите им, взимаха ги като нишан, за да си изпитат стрелите, вадиха им очите със шпорите си и ги изтезаваха всякак.
Никога дотогава българите не помнеха такива зверски обноски.
329. Петър Осоговски , уловен при Доростол беше мъкнат, вързан за крака със стремето на един кон - и полумъртъв, с разбита глава и счупени ходила - довлечен до военния стан. Там беше изгорен, защото нарече Светослав звяр; това стана на 14 октомври, 967 г.
330. Историята е записала името на най-важния от превзетите градове: Преславец, на десния бряг на Дунав срещу блатистия остров Балта, между Хърсово и Черна Вода. Голям център на богомилска църква, важна търговска борса, дето от Византия идеше злато, материи, вино и овощия; от чехско и маджарско - сребро, съсъди и коне, а от Русия - кожи, восък, мед, роби и жито...
цитирай
7. samorasla - И още нещо, не е ли наистина страшничко!
07.11.2010 07:52
331. В тоя град бяха изгорени 62 богомилски презвитери и 108 верни, защото те бяха недоволни от обноските на русите и отказваха да влезнат в оковите на пленници, когато ругаят тяхната вяра и учение.
Ето имената на ония, които са записани от Симеон Антипа като презвитери : Иоаким, Иуда, Хионий, Хрисант(жена, родена Хрисия), Фотий(жена,родена Фредерика), Трофим, Филип, Филаделф, Теофил,Стратон,Телтих, Стахий(жена, родена Силвестра от Рига), Татийн, Симон, Теофил, Рахилис, Нимон, Орсет, Нестор, Натан(жена, родена Нина),Мемнон, Мартирий, Лука, Мисаил, Леон, Кирик, Мелитон, Клавдий, Мелхиседек(жена, родена Магдалина), Климент, Йоасаф, Колиник, Зоин, Иларион, Касиян, Захарий, Жерлен, Езекия, Дионисий, Евсивий, Диомид, Галактион,Дан, Валтасар, Василид, Тикепти, Роб, Бенедикт, Боин, Ангей, Теотемд, Лукреция(жена, родена Лила), Марий.
Това се случи на 7 септември 967 г.
332. През това време Шишман, обявен вече за самостоятелен княз, водеше преговори със Светослав , защото се боеше да не се провали това царство, което отскоро беше създал..."


цитирай
8. анонимен - viagra epi
26.07.2011 15:59
<a href=http://dawsdesign.com/>Canadian Online Pharmacy - Order Cialis</a>
<a href=http://www.entertainingthings.com/>Buy Levitra, Viagra, Cialis advanced Online</a>
<a href=http://www.myownself.com/new/saveme.html/>Buy Levitra Viagra, Cialis ,advanced Online</a>
<a href=http://www.assolaw.com/>Buy Generic Levitra, Viagra, Cialis Without Prescription Online</a>
<a href=http://www.slifeblog.com/>Buy Levitra, Viagra, Cialis prices Online</a>
<a href=http://webhistory.org/timelines/>Best price Levitra, Viagra, Cialis Online usa, canada, UK</a>
<a href=http://www.sublogic.org/>Levitra mail order usa</a>
<a href=http://learn.abc.edu/>Cialis Price Without Prescription</a>
<a href=http://www.matthewyatesphotography.com/>Order Viagra Online on the Lowest Price - Cialis for Sale</a>
<a href=http://www.rosannasalonia.com/>Order Viagra, Cialis Online Canada</a>
<a href=http://www.lillimuller.com/>Cialis Price Order Viagra</a>
<a href=http://www.musicianslovejohnmayer.com/>Cialis Price Without Prescription</a>
<a href=http://www.mkid.ca/>Mail Order Cialis Without Prescription</a>
<a href=http://holdren.com/methane/index.php>Canadian Online Pharmacy - Order Levitra</a>
<a href=http://holdren.com/gallery/>Buy Levitra, Viagra, Cialis nternational shipping Online</a>
<a href=http://holdren.com/stasia/>Buy Levitra Viagra Cialis no prescription Online</a>
<a href=http://holdren.com/scott/legos/>Cialis, Levitra Online Without Prescription</a>
<a href=http://holdren.com/scott/legos/>Cialis, Levitra Online Without Prescription</a>
<a href=http://www.healthcarereformmyths.org/>Sale Viagra - Canadian Online Pharmacy</a>
<a href=http://www.healthcarereformmyths.org/HealthcareReformMyths.php>Sale Viagra, Order Cialis, Levitra Discont</a>
цитирай
9. анонимен - viagra como funciona
30.07.2011 02:38
<a href=http://gaykbra.h16.ru/dieta-viktorii-bekhem.html>Диета виктории бекхэм</a>
<a href=http://mereres.client.jp/dieta-dlya-10-let.html>Диета для 10 лет</a>
<a href=http://searchcoli.dousetsu.com/dieta-pri-gepatoze.html>Диета при гепатозе</a>
<a href=http://hustnibar.client.jp/yaponskaya-dieta-foto.html>Японская диета фото</a>
<a href=http://moaraci.dousetsu.com/narodnie-dieti-dlya-pohudeniya.html>Народные диеты для похудения</a>
<a href=http://mereres.client.jp/konstruktor-personalnoy-dieti.html>Конструктор персональной диеты</a>
<a href=http://primhama.client.jp/makaronnaya-dieta-dlya-pohudeniya.html>Макаронная диета для похудения</a>
<a href=http://exfizac.dousetsu.com/123424sfds-7-7.html>Диета при артрите</a>
<a href=http://aoeksandrin0.h16.ru/nedelnaya-dieta.html>Недельная диета</a>
<a href=http://aoeksandrin0.h16.ru/dieta-ugol.html>Диета уголь</a>
<a href=http://magomedlitox.h16.ru/belkovaya-dieta-meny.html>Белковая диета меню</a>
<a href=http://pamani.client.jp/vegetarianskaya-dieta-dlya-pohudeniya.html>Вегетарианская диета для похудения</a>
<a href=http://primhama.client.jp/dieta-20-dney.html>Диета 20 дней</a>
<a href=http://prepitram.dousetsu.com/dieta-pri-diabete-na-nedely.html>Диета при диабете на неделю</a>
<a href=http://cropagoun.dousetsu.com/dieta-vinilovoy-eleni.html>Диета виниловой елены</a>
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: dessko
Категория: История
Прочетен: 49598
Постинги: 12
Коментари: 34
Гласове: 38
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930