Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.05.2010 12:57 - Млада туркиня, погребана жива заради честта на фамилията
Автор: dessko Категория: Други   
Прочетен: 2517 Коментари: 2 Гласове:
4



Медина М. бе осъдена да умре, защото е разговаряла с мъже. 16-годишната е била погребана жива и в пълно съзнание в дупка в земята. Правозащитниците твърдят, че страшните убийства на честта в Турция продължават и те не се влияят от затягането на Наказателно-процесуалния кодекс, съобщава "Шпигел онлайн". 

Медина М. е била вероятно доста смело момиче. В края на лятото на миналата година тя решава да се обърне към полицията. Стъпка, която на практика й коства живота. В Южен Анадол, където живеят Медина и семейство й, жената е

е изцяло подчинена на мъжа. Решението на Медина да се обърне към полицията е смесица от геройство и желание за отмъщение.

В полицейското управление Медина разказва, че дядо й я малтретира, защото разговаря с мъже. Какво се случва после не е ясно в детайли. Известно е, че родителите й , братята и сестрите й съобщават на съседите, че Медина внезапно изчезнала. И не знаят къде да я търсят.

На 2 декември тялото на Медина е открито в двуметрова дупка под курника на семейството, циментирана отгоре.

Полицията получава сведения от информатор, че Медина е убита. Ръцете на Медина са били завързани, тя е била хвърлена в дупката и след това е била зарита с пръст. Според заключенията на лекарите, правили аутопсията, от Съдебна медицина в Малатая, по тялото няма наранявания, съобщават турските медии.

Пред в. "Хюриет" съдебен медик заявява, че момичето е погребано в пълно съзнание, без да са употребявани упойващи вещества. В белите дробове и стомаха на жертвата съдебните медици са открили частици почва.

Ужасяващото престъпление е извършено най-вероятно от баща й Айхан и дядо й.

Според "Хюриет" при първите разпити бащата казва, че семейството e било вбесено от факта, че Медина има приятели мъже. Дядото също е арестуван. Майката е била задържана , но в последствие пусната.Медина има 9 братя и сестри.

В слабо развитите райони на Турция продължават убийствата в името на честта - най-вече по отношение на жени, независимо че Турция бе принудена под натиска на ЕС да премахне от НПК алинеи, позволяващи семейна саморазправа.

Изследване на ООН от 1996 г. показва, че 58% анадолските жени са били жертва на домашно насилие отстрана на мъжете си или на роднини.

Според доклад, направен по поръчка на турското правителство, числото на т.нар. убийства на честта между 2003 и 2007 г. е нараснало. В числа това означа 160 срещу 231 убийства през 2007 г. Според данните на правителството почти всеки ден едно момиче е било убивано, подтиквано е към самоубийство или е било убивано, като е инсценирано самоубийство.

Според Юзлем Далкиран, която е борец за правата на жените и работи в турския югоизток, убийството на Медина е едно от най-жестоките, за които е чувала. " В Турция има райони, в които жените нямат никакви права. Нерядко те нямат дори документи за самоличност и са подчинени изцяло на своеволията на семействата си. Става дума за страшна и безмислена хилядолетна традиция, която се базира на понятие, което нито един юрист не може да формулира - семейната чест."

Правителството полага усилия да засили законово забраните за подобни практики, но те не срещат подкрепа нито в полицията, нито в съдилищата в тези райони.

И до момента не е ясно как е постъпила полицията в резултат на оплакванията на Медина. Според непотвърдени данни Медина просто е била отпратена да се прибера обратно вкъщи.

Затягането на законите има последствия, върху които трябва да се помисли: след наказателната реформа за т.нар. убийства на честта има ръст на самоубийствата, в които убийството е маскирано като лично решение на жертвата. Натискът върху нея е да посегне на живота си, защото ако баща и, брат и или дядо и го сторят, ще трябва да лежат в затвора. 
                                                                      ****** 
Това се случва в страна кандидат член на Европейския съюз,не знам за вас,но докато се случват такива неща в тази страна,където има пълна дискриминация на личността,потъпкване на правата на човека, и където армията все още служи за защита на светската власт наложена от Мустафа Кемал не трябва по никакъв повод да се приема в Е.С.


Тагове:   млада,


Гласувай:
4



1. анонимен - ...
19.05.2010 13:06
Как да искаме после такива гадове да влизат в Европейския Съюз!
Те са на светлинни години от цивилизацията....
цитирай
2. dessko - В Днешна Турция- в Анадола има др...
19.05.2010 13:58
В Днешна Турция- в Анадола има драстична разлика между големият град населен предимно с изселници от България,Гърция и Босна и селото-особено в източната и част.Ако погледнем статистиката ще забележим,че поддръжниците на светската власт в Турция са именно потомците на тези изселници,но те намаляват поради това,че в сравнение с останалите имат ниска раждаемост.Затова предполагам,че Турция след няколко десетилетия ще се превърне в ислямиска държава.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: dessko
Категория: История
Прочетен: 49647
Постинги: 12
Коментари: 34
Гласове: 38
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930